Що таке пара?
Водяна пара утворюється при переході води з рідкого стану в газоподібний. Це супроводжується поглинанням значної кількості енергії, названим прихованим теплом пароутворення. При зворотному процесі, процесі конденсації, виділяється така ж кількість тепла. В цьому і полягає основний принцип передачі тепла за допомогою пари, тобто використання енергії фазового переходу.
Існують наступні види станів пари: волога насичена пара, суха насичена пара і перегріта пара.
Волога насичена пара
Це найбільш поширена форма пари, в якій частина молекул води віддали свою енергію (приховане тепло) і сконденсувались, з утворенням дрібних крапельок води у вигляді туману. Поняття сухість (вологість) пари характеризує кількість крапельної рідини, що міститься в насиченій парі.
На практиці, навіть найкращі котли виробляють пару, що містить 3% - 5% вологи. Оскільки генеруюча пара забирає за собою певну кількість води, як правило, у вигляді туману або крапель.
Експлуатація вологої пари збільшує енерговитрати і має ряд недоліків. Зі збільшенням вологості насиченої пари ентальпія (енергоефективність) її істотно знижується, збільшуються втрати тиску в паропроводі, паропроводи піддаються ерозії, з'являється ймовірність скупчення конденсату, яка веде до гідравлічних ударів і руйнування паропроводів і обладнання.
Тому при проектуванні і експлуатації пароконденсатних систем необхідно передбачати заходи по осушенню пари (встановлення циклонних сепараторів, редукційних клапанів серії COS) і дренування паропроводів (встановлення конденсатних кишень), а так само теплової ізоляції всіх ділянок паропроводів і арматури.
Суха насичена пара
Прозорий газ, який не має вологи, має багато властивостей, які роблять його відмінно керованим джерелом тепла.
особливість | перевага |
---|---|
Швидке і рівномірне нагрівання через приховану передачу тепла | Підвищення якості продукції та продуктивності br> |
Використовується як в технологічних процесах, так і в системах опалення та вентиляції підприємства | Спрощує експлуатацію і уніфікує енергорозподіл на підприємстві. Знижує витрати на енергогенеруюче обладнання. |
Тиском можна контролювати температуру | Температура може бути встановлена швидко і точно |
Високий коефіцієнт теплопередачі | Необхідно менше площі поверхні теплопередачі, що дозволяє знизити габарити і початкові витрати на обладнання |
Виготовляється з води | Безпечний, екологічно чистий і недорогий |
Перегріта пара
Перегріта пара утворюється шляхом подальшого нагріву вологої або насиченої пари понад температури насичення.
В такому стані пара, має більш високу температуру і більш низьку щільність, ніж насичена пара при тому ж тиску. Перегріта пара використовується в основному в різних теплових машинах, таких як турбіни, для підвищення їх ККД і зазвичай не використовується для передачі тепла.
особливість | недоліки |
---|---|
Низький коефіцієнт теплопередачі | Зниження продуктивності |
Необхідність збільшення площі поверхні теплопередачі | |
Мінлива температура пари навіть при постійному тиску | Погіршується керованість системи |
Для передачі тепла використовується фізичне тепло | Перепади температур може зробити негативний вплив на якість продукції |
Температура може бути надзвичайно високою | Істотне збільшення капітальних витрат на встановлення високотемпературного обладнання |
З цих та інших причин, насичена пара є кращою у порівнянні з перегрітою парою в якості теплоносія в теплообмінниках та іншому теплопередаючому обладнанні. З іншого боку, якщо перегріту пару розглядати як джерело тепла для прямого нагріву, як високотемпературного газу, вона має перевагу в порівнянні з гарячим повітрям, особливо в безкисневих умовах. Так само її застосовують в харчовій промисловості, для сушки і обробки харчових продуктів.